Ünlü Resim Fotoğraftan Kopya Çıktı!.. Hamal Fesleri Şapka Olmuş, Fotoğraftaki Detaylar Kaybolmuş!
Hamallık, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e miras kalan çileli ve işkenceli bir meslek. Hamal, ağır yükleri sırtında taşıyarak emek ve alın teri döken, güç koşullarda hayatını kazanan insan. Tarihin çok eski devirlerinden beri süregelen, topluma çok büyük emeği geçen bu mesleğin mensubu insanlar, ne yazık ki toplumun en alt seviyesinde kabul edilmiş ve hor görülmüş.
Hamallık tarihi araştırması münasebetiyle; Hamallığın Türk sanatına nasıl yansıdığını merak ettim ve araştırdım. Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi sanatçılarının ortaya koyduğu eserleri, hamallık yönünden inceledim. Ünlü sanatçılarımızın eserlerinde meydana getirilen hamallıkla ilgili sanat eserleri aradım. Hamallık konusunda kayda değer önemli bir eser, güzel bir resim veya özgün heykel vb. gibi yapıtların mevcut olmadığına çok üzüldüm.
Araştırmam sırasında Limanda yük taşıyanlar (Mavnada Hamallar) adlı tuval üzerine yapılmış bir yağlı boya tabloya rastladım. Arap harfleriyle atılmış “Namık İsmail” imzalı eser Hamallık mesleği ile doğrudan ilgili. Ancak tabloyu biraz inceleyince fark ettim ki; bu ünlü eser aslında bir fotoğraftan kopya edilerek hazırlanmış bir resimdir. Sanatçı tarafından yerinde yapılan gözlemler veya ressam hayali sonucu yaratılan bir sanat eseri olmadığı, fotoğrafla söz konusu eser karşılaştırılınca, resmin fotoğraftan kopya edildiği çok açık bir biçimde anlaşılıyor.
Yüreği Atatürk ve Cumhuriyet sevgisiyle dolu, aydınlık düşünceli saygıdeğer tüm tarih sevdalısı dostlara mutlu bir hafta dileğiyle, selamlar, en içten saygılar…