Türk Dünyasının Gururu Piyanist Rüya Taner Hanımefendi
Magazin yalan dolanları ile sahte şöhret sahibi olmuş; baldır bacak göstermekten başka hiçbir hüneri olmayan, milletimizin ahlakını bozmaktan başka bir işe yaramayan nice fuzuli isimler. Yılışık sevimsiz yüzler vardır ki; ne yazık ki bu yüzleri hepimiz ezbere biliriz.
Oysa Türk milletinin yetiştirdiği çok sayıda değerli ve nitelikli insan var. Türk milletine büyük hizmetleri dokunmuş değerler var. Yeni yetişen nesillerin örnek alacağı tarihimizde nice şahsiyetler var. Ancak ne yazık ki bu değerli insanların yaptığı hizmetler hiç bilinmez ve isimleri hiçbir zaman hatırlanmaz.
Mustafa Kemal Atatürk şöyle diyor:
“Beni görmek demek behemehal yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kafidir…”
Yukarıdaki sözü ilk okuduğumda aklıma hemen şu soru geldi. Atatürk’ün fikir ve duygularını anlayan kaç kişiyi tanıyorum? Şöyle bir düşündüm; bir avuç değerli insan aklıma geldi. Oysa Ata’mızın fikir ve duygularını anlayan çok sayıda değerli insan var.
Atatürk’ün önemli ideallerinden biri; Türk kadınının yükselmesi, yaşamın her alanında erkeği ile birlikte kadının da aktif olarak yer almasıydı. Atatürk Türk kadınının peçe örtünmesine, evlerde kafesler arkasında kapalı kalmasına karşıydı. Cumhuriyetin ilk yılları; Türk kadınının kendini kanıtlama fırsatı bulduğu ve her meslekte boy göstermeye başladığı bir dönemdi.
Cumhuriyet tarihimizde mesleğinde; ülkemizde bir ilk olmayı başarmış; gerçek bir öncü ve idealist, Atatürk’ün fikir ve duygularını anlayan; fotoğrafta görülen çok değerli Hanımefendi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye’nin önde gelen yeni kuşak konser piyanistlerinden ve Steinway and Sons sanatçısı Rüya Taner’dir.
Yavru vatanımız Kıbrıs ve bütün Türk dünyasının, tüm insanlığın onur ve gururu Piyanist Rüya Taner Hanımefendi hakkında, açıklayıcı bilgiler aşağıda, ilave fotoğraflar yazıyla birlikte verilmiştir. (Grup fotoğraf Rüya Hanımın anne ve babasıyla birlikte çekilmiş resmidir. Yıl: 1990)
Atilla Oral
Rüya Taner (d. 1971, Almanya) Kıbrıs Türkü ünlü piyanist. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye’nin önde gelen yeni kuşak konser piyanistlerinden ve Steinway and Sons sanatçısı.
İlk Müzik çalışmalarına babası Yılmaz Taner ile başlamış; küçük yaşta girmiş olduğu Ankara Devlet Konservatuvarı’nda Piyano öğrenimini Mithat Fenmen ve Tulga Çetiz ile sürdürmüştür. 11 yaşında “Üstün Yetenekli Çocuklar Yetiştirme Yasası” ‘ından yararlanarak Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti Devlet Bursu ile Londra’da bulunan Guildhall School of Music and Drama’da Prof Joan Havill’in öğrencisi olmuş, AGSM ve ARCM diplomaları ile birlikte ender verilen “Konser Piyanisti” ünvanını alarak bu okuldan mezun olmuştur.
Öğrencilik yıllarında, ünlü piyanist Pascal Devoyon (Londra) ve Pascal Roge (Nice)’nin perfeksiyon kurslarına katılmış ve Kuzey Kıbrıs Bellapais Manastır’ında Pascal Roge ile birlikte vermiş olduğu iki piyano resitali, müzik çevrelerince büyük yankı uyandırmıştır. İngiltere çapında katılmış oldu festivallerde farklı yorumlarıyla da dikkati çeken Rüya Taner, “Ulusal Mozart Yarışması”, ”Oxford ve Hatfield Yarışmaları”, “Franz Liszt Yorumları”birincilik ödülleriyle, “Wigmore Hall”’da vermiş olduğu Debut resitali ile muzik eleştirmenlerinden övgüler almıştır. Rüya Taner uluslararası alandaki çalışmalarına ağırlık vermiş bu çerçevede yurtdışında en çok konser veren konser piyanistlerimizdendir.
Wigmore Hall resital sonrasında, Londra’da St. Johns Smith Square Hall ve Fairfield Hall gibi İngilterenin ünlü konser salonlarının yanısıra ülkesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye’nin birçok kenti başta olmak üzere, şu ana kadar 70’e yakın ülkede, ABD, Almanya, Avusturya, Azerbaycan, Bahreyn, Belçika, Belarus, Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Fransa, Hollanda, Portekiz, İrlanda, İran, İskoçya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, Letonya, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya, Malta, Mısır, Moldova, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Pakistan, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Şili, Tunus, Türkmenistan, Umman, Ukrayna ve Yunanistan’da solo resitaller oda müziği konserleri vermiş ve orkestralar eşliğinde solist olarak yer almıştır.
Konser vermiş olduğu orkestralar arasında Türkiye’nin Tüm Devlet Senfoni orkestralarının yanısıra özel orkestralar ,TSK armoni mızıkalarıyla, Macaristan MAV Orkestrası , Belçika Kralıyet Orkestrası, Sofya Filarmoni Orkestrası, Filibe Filarmoni Orkestrası, Ukrayna, Bosna Hersek , Makedonya Filarmoni Orkestraları, Bulgaristan Opera Orkestrası, Minsk Oda Orkestrası, Selanik , Azerbaycan ,Özbekistan , Kazakistan , Kırgızistan ,Türkmenistan senfoni orkestralari ve Umman Sultanlık Orkestrası yer almaktadır. Rüya Taner’in yurtdışındaki konserleri Kuzey Kıbrıs, İtalya, Slovakya, Bosna-Hersek, Makedonya, Azerbaycan, Türkiye ve KKTC’deki ulusal radyo ve televizyon kanallarında yayınlanmıştır.
Solistik kariyeri’nin yanı sıra, yeni nesil solist arkadaşlarıyla ve “Adap”a bağlı piyanistlerle birlikte “Oda Müziği” konserleri vermektedir.
Rüya Taner, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı “Özel Sanat Danışmanlığı” yanı sıra, “Kuzey Kıbrıs Bellapais Müzik Festivali” Sanat Danışmanlığını da yürütmektedir.
Rüya Taner’in “Wigmore Hall Resitali” Londra canlı kayıtları ve Prag’da Rudolfinum Salonundaki ilk stüdyo kaydı olan “Avrupa’nın Tatlı Suları” başlıklı CD leri, basın ve müzik çevrelerinden büyük övgü almaktadır.