Sami Önal, Sahaf Ve Yazar

Rahmetli Sami Ağabeyimiz.

Sami Önal, iyi bir Sahaf ve aynı zamanda Araştırmacı, Yazar olup, bilgili, kültürlü, aydın bir insandı. Sahaf olarak yardımını gördüğüm, aynı zamanda bilgilerinden de yararlandığım değerli bir insandı. O herkes tarafından çok sevilen ve saygı duyulan büyüğümüzdü. Sami Ağabey 2008 tarihinde aramızdan ayrıldı. Allah rahmet eylesin, aziz ruhu şad, makamı âli olsun.


Sami Önal

(d. 27 Haziran 1938, Oltu, Erzurum- ö. 26 Şubat 2008, İsviçre), Birinci Dünya Savaşı ve Milli Mücadele dönemlerine dair yazdığı kitaplarla tanınan Türk yazar.

27 Haziran 1938’de Erzurum’un Oltu ilçesinde doğan Sami Önal, askeri öğrenci olarak Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Erzincan Askeri Lisesi, Çankırı Astsubay Okulu ve Kuleli Askeri Lisesi’nde edebiyat öğretmenliği yapan Sami Önal, 1983’te binbaşı rütbesindeyken kendi isteğiyle Silahlı Kuvvetler’den emekli oldu. Aynı yıl İstanbul Kadıköy’ün ilk sahaf dükkanını, Sahaf Dil-Tarih’i kurdu.

Evli ve iki çocuk babası olan Sami Önal, 2008 yılında İsviçre’de geçirdiği bir kalp krizi sonucunda ölmüştür[1].

Yayına hazırladığı anı türündeki kitapları ve Milli Mücadele dönemine dair araştırmalarıyla tanınan Sami Önal’ın Osmanlıca’dan günümüz Türkçesi’ne aktardığı 12 kitabı bulunmaktadır.

Kitapları

Sarıkamış- Köprülülü Şerif İlden’in Anıları
Hüsrev Gerede’nin Anıları
Sadettin Paşa’nın Anıları
Milli Mücadele’de Oltu
İstanbul’da Suyun Tarihi, (Haydar Kazgan ile birlikte)
Tuğgeneral Ziya Yergök’ün Anıları – Harbiye’den Dersim’e
Tuğgeneral Ziya Yergök’ün Anıları – Sarıkamış’tan Esarete.

Osmanlıca’dan çevirileri

Sayyadane bir Cevelan-Beykoz’dan İzmit Körfezi’ne Bir Av Gezisi, (Ahmet Mithat Efendi)
Tiryaki Sözleri, (Cenap Şahabettin)


Kaynak: Wikipedia.