Nadir 10 Fotoğrafla Ruşen Eşref Ünaydın
Atatürk döneminin ünlü yazarlarından Ruşen Eşref Ünaydın, 1892 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Galatasaray Lisesi’ni bitirdikten sonra, Edebiyat Fakültesi’ne devam eden ve Kurtuluş Savaşı’nın en çetin günlerinde Ankara’ya geçerek kalemiyle Ulusal Bağımsızlık Savaşı’nı tüm gücüyle destekleyen Ünaydın, bir süre Atatürk’ün özel kalem müdürlüğü görevinde de bulundu.
Cumhuriyetin ilânından sonra ikinci devre Afyon mebusu olarak T.B.M.M’de bulunan Ruşen Eşref, daha sonra sırasıyla Londra, Roma, Budapeşte, Tiran ve Atina büyükelçiliklerinde de bulunarak ülkemizi temsil etti.
Büyük Atatürk’ün yakınlarından biri olduğu için Atatürk’e ait birçok anısı bulunan Ruşen Eşref Ünaydın, bunları yayınlayarak tarihi bir görevini de yerine getirmiş oldu. Bunlar arasında bulunan “Çankaya Hatıraları’’ ile “Mülakat” en önemlilerinden ikisi.
Daha pek çok edebi eseri olan, sayısız fıkra ve makaleleri yayınlanan Ünaydın, 1959 yılında İstanbul’da hayata gözlerini kapadı. Ruşen Eşref Ünaydın’ın öldükten sonra, vasiyeti üzerine, çok büyük bir değeri olan kitapları, İstanbul Üniversitesi Kitaplığı’na bağışlandı…
“İncinme gönül, sonunda senden bu kadar bir şey bile kalmayacak diye incinme sakın.”
Damla Damla’dan, 22.10.1930
Başlık fotoğrafı: Atatürk İstanbul seyahatinin birinde Ruşen Eşref ile.
Kaynak: Taha Toros Arşivi, mustafakemalim.com arşivi