İbretlik İki Fotoğraf
1926 ve 1935 yıllarına ait çok önemli iki fotoğraf. Japonya’da yaşayan Müslüman Tatar Türkleri. Atatürk’ün, batının kıyafetini giydirdiğini sananlar için son derece ibretlik fotoğraflardır.

Nitekim Atatürk’ün batılı bir anlayışa sahip olduğunu ve batı gibi olmaya çalıştığını ilk söyleyenler, aslında kendilerini bütün milletlerin üzerinde tutan ve öyle olduklarını sanan batı zihniyetinin kendisiydi çünkü sadece kendilerinin medeni olduklarını düşünüyorlardı. Ancak Atatürk, özellikle giyimde batılı değil fakat ”Beynelmilel” olunmasından yanaydı. Yani hiç olmazsa tüm dünyaca kabul edilmiş olan bir giyim tarzının oluşmasını istiyordu.
Çok açık ve net bir şekilde görüldüğü üzere o dönem batıda değil, en doğuda yaşayan Türkler bile ki kendileri Müslüman; fötr şapka, kravat, pantolon giyiyorlar, kadınlarının açık ya da kapalı olması konusunda da başlarına meteor düşecekmiş gibi davranmıyorlardı.
Kişilerin isimleri şöyle: Soldan 4. Rukia Starkow Akchurin,önünde duran küçük kardeşi Mahmut Starkow, sağındaki Maksura Altis Akchurin, onun yanındaki Rabiye. Beyazlı olan amcaları Hayrullah.
”Hocalık sarıkla değil, dimağladır.” Kemal Atatürk