Kemal Atatürk. Samsun – Sivas Demiryolu hattı üzerindeki, Amasya civarında halkla birlikte 18 Eylül 1928.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Samsun Tren İstasyonu’nda, 18 Eylül 1928

Gazi Mustafa Kemal Atatürk. Samsun – Sivas Demiryolu hattı üzerindeki, Amasya civarında öğrencilerle, 18 Eylül 1928.
Kemal Atatürk Samsun – Sivas Demiryolu hattı üzerinde, Amasya civarında halkla birlikte 18 Eylül 1928.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk. Samsun – Sivas Demiryolu hattı üzerindeki, Havza tren istasyonunda halkla, 18 Eylül 1928.
Tevfik Bıyıklıoğlu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Saffet Arıkan, Rusuhi Savaşçı, Samsun – Amasya tren yolunda,18 Eylül 1928.
Soldan sağa: Rusuhi Savaşçı, İsmail Hakkı Tekçe, Salih Omurtak, Tevfik Bıyıklıoğlu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Samsun – Amasya tren yolunda,18 Eylül 1928
Gazi Mustafa Kemal Atatürk Samsun’dan trenle yola çıkarken,18 Eylül 1928.
Tevfik Bıyıklıoğlu, İsmail Hakkı Tekçe, Nuri Conker, Rusuhi Savaşçı, İsmet İnönü, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Samsun – Amasya tren yolunda, Havza tren istasyonunda halkla 18 Eylül 1928.
İsmet İnönü, Kılıç Ali, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Rusuhi Savaşçı, İsmail Hakkı Tekçe, Samsun – Amasya tren yolunda, Havza tren istasyonunda halkla 18 Eylül 1928.
Atatürk Samsun tren istasyonunda, zafer takı, Eylül 1928.

Atatürk’ün Samsun’a Üçüncü Gelişi

Atatürk, Harf devriminin bütün yurtta büyük bir heyecanla yürütüldüğü günlerde, İzmir Vapuru’yla İstanbul’dan Karadeniz’e açıldı, 16 Eylül 1928 günü Samsun’a geldi. Yanında Başbakan İsmet Bey (İnönü), Kılıç Ali, Dr. Refik Bey (Saydam), Başyaver Rusuhi Bey de vardır. Karşılama töreninden sonra, Samsun’a ilk geldiği zaman kaldığı Mıntıka Palas’a uğradı. Bu köşkü Samsunlular o zamanki eşyasıyla dayayıp döşemiş, Atatürk Müzesi olarak düzenlemiş ve ziyarete açmışlardı. Atatürk, çalışma masası üzerinde duran bir kâğıda yeni harflerle şu notları yazdı:

(Samsun, 16 Eylül 1928. Saat sekizi geçiyor. Yazı odasındayım. İsmet Paşa’yı beklerken bu satırları yazıyorum. Samsun’a üçüncü defadır geliyorum. İlk gelişim malûmdur. Tarihini gözümün önünde, büro üzerinde duran uzun cıgara kutusunun kapağında okuyorum: 19 Mayıs 1335. Ondan sonra bir defa daha gelmiştim. Takriben dört sene evvel, bu gelişimin de tarihini yukarıda tespit ettim. İsmet Paşa geldi, yazıyı bırakıyorum. Gazi Mustafa Kemal)

O gün ve ertesi gün, bir başöğretmen olarak valilikte memurlar ve halka yeni harfleri öğretici çalışmalar yaptı, birçoklarını imtihan etti. 18 Eylül sabahı Havzaya, oradan da Amasya’ya geçti.

Zafer takı üzerindeki yazı Mübeccel Cumhuriyetimizin yılmaz azminin bu çelik abidesi istiklal ve medeniyet yoludur.