Atatürk’ün 1936 Yılında Türkiye’yi Dünyaya Tanıtmak İçin Çektirdiği 20 Nadir Doğa Fotoğrafı
Mustafa Kemal doğa aşığı bir liderdi. Daha Birinci Dünya Savaşı yıllarında Diyarbakır’da bir teftişi sırasında, yanında bulunan kurmayına ‘çabuk bana yeni din bul…Ağaç dini, bir din ki ibadeti ağaç dikmek olsun’ diyordu.
1919’da Samsun’dan Havza’ya geçerken bozulan arabasından inip, tabiatın güzellikleri arasında yürüyerek yol alırken bile ‘gök, deniz, dağlar, ağaçlar ve kuşları; kısacası doğanın tüm harikalarını içinde barındıran Gençlik marşını okumaktan büyük bir haz alıyordu.
Ankara’da sıtma yatağı, sazlık ve çorak yerde çiftlik kurma fikrini dile getirdiği vakit, O’nu bu kararından caydırmak için çok uğraşılmıştı. Yerli uzmanlardan sonra, Tarım Bakanlığı’nın müşavirlerinden Mr. Schid’den de bir rapor istenmiş, Schild’in özetle ‘Bu öyle bir iştir ki, elverişsiz toprak ve iklim şartları altında burada ya sabır tükenir, yahut para..’ sözleriyle sonlanan raporuna, Atatürk gülüp geçiyor, kısa sürede Ankara’yı adeta yeşilliğiyle ünlü bir kent haline getirmek için kolları sıvıyordu.
1936 yılında hazırlatıp dünyanın dört bir yanına yolladığı Fotoğrafla Türkiye albümünde de, Türkiye’nin doğa harikası bölgelerinde çekilen fotoğrafları ön planda tutuyor, Cennet Vatan Türkiye’yi dünyaya öncelikle doğa güzellikleri ile tanıtıyordu. İşte siz MustafaKemâlim okurları için derlediğimiz, Atatürk’ün bizzat İngilizce ve Fransızca olarak bastırıp, dünyaya Yeni Türkiye’nin, fabrikalarını, okullarını, gençlerini ve modern kentleriyle beraber doğa harikalarını da ön planda tutarak tanıttığı albümden 20 nadir fotoğraf: