Atatürk’ün, Türkiye’nin Arkeolojik Zenginliklerini Dünyaya Tanıtmak İçin Çektirdiği 21 Nadir Fotoğraf

Atatürk ‘Bir milletin özgürlük kazanması, yükselmesi eğitim ve kültür ile olur’ diyordu. Cumhurbaşkanı olduğu günden, Dolmabahçe’de ebediyete başlayan yolculuğuna dek, hep bu düşünce uğruna çalışmış, memleketi karış karış dolaşmıştı.

Bugün, Türkiye’nin belli başlı şehirlerinde bulunan arkeoloji müzeleri, hep onun çabalarının sonuçlarıdır. Çünkü, Türkiye’de müze açmadaki öncülüğü ilk Atatürk yapmıştır. Cumhuriyet’in ilanından kısa süre sonra, yıkılan Osmanlı Devleti’nin kültür ve tarih hazinelerini içinde saklayan Topkapı Sarayı’nın müzeleştirilmesi, yine hep O’nun emirleri doğrultusunda gerçekleşmiştir.

Bir zamanlar Doğu Trakya İmparatorluğu’nun başkenti olan Vize’deki kazıdan çıkarılan eserlerden bir kısmı Atatürk’ün isteği üzerine kendisine gösterilmiş, ‘Kazılara devam ediniz, memleketimizin kültürel zenginliklerini daha çok bulacaksınız’ demiştir.

Bir devlet başkanı olarak Arkeoloji’yi bu kadar önemseyen Atatürk, 1936 yılında hazırlatıp dünyanın dört bir yanına yolladığı Fotoğrafla Türkiye albümünde, Türkiye’nin kültürel zenginliklerini dünyaya bile tanıtmıştır. Evet yanlış duymuyorsunuz!

İşte, siz MustafaKemâlim okurları için derlediğimiz, Atatürk’ün bizzat İngilizce ve Fransızca olarak bastırıp, dünyaya Yeni Türkiye’nin, fabrikalarını, okullarını, gençlerini, modern kentlerini, doğa harikalarıyla birlikte kültürel zenginliklerini de tanıttığı albümden nadir 21 fotoğraf:

İstanbul Arkeoloji Müzesi
Afrodit ve Efes, İstanbul Arkeoloji Müzesi
İskender’in lahdi. Arka planda ağlayan kadınların lahdi. İstanbul Aekeoloji Müzesi
Bergama Harabeleri
Sard
Sard sütunları
Pompeipoli
Urfa
Mersin Kızkalesi
Bir Eti eseri
Bir Eti kabartması
Bir Eti eseri
Konya’dan
Konya’nın Çifte Minareleri
Konya’da bir Selçuk türbesinin kapısı
Yeşil Camiden
Yeşil caminin çinileri
Yeşil caminin penceresi
Yeşil türbenin kapısından
Mavi çiniler, Bursa
Sultan Ahmed camiindeki çiniler