Atatürk’ün İlk Olimpiyat Şampiyonumuz Yaşar Erkan’a Telgrafı
1936 yılında modern olimpiyat oyunlarının onbirincisi Almanlar tarafından Berlin’de düzenlenmişti. Olimpiyat oyunları grekoromen güreş karşılaşmaları Deutschland Halle Spor Salonu’nda dört günden beri devam etmekteydi. 9 Ağustos 1936’da 61 kg.’da ilk kez genç bir Türk pehlivanı Yaşar Erkan olimpiyat şampiyonu olmuş ve bayrağımızı ilk kez birincilik direğine çektirerek İstiklal marşımızı dinletmişti.(1)
Yaşar Erkan’ın bu başarı haberinin yarattığı neşeli gece; Atatürk’ü çok sevindirmişti. Atatürk Dolmabahçe Sarayında iken, Berlin’e gönderdiği telgrafla olimpiyat şampiyonu güreşçimizi kutlamıştı.(2)
Atatürk’ün Yaşar Erkan’a gönderdiği telgraf şöyledir:
“Kendin küçüksün ama, memleket için çok büyük iş yaptın. Artık ismin Türk spor tarihine geçti. Çok yaşa Yaşar.”
K. Atatürk.
1936 Berlin Olimpiyatları’nda, serbest stilde de Mersinli Ahmet Kireççi 79 kg.’da 3. olarak bronz madalya almıştır. Yaşar Erkan’ın şampiyonluğu ise şöyle olmuştur: Yaşar Erkan 61 kg. (tüy sıklet) da ikisi tuş ve biri sayı ile üç maçta galip gelerek finale kalır. Yaşar finale gelene kadar sadece bir tek puan kaybetmiştir. İsveç’li Karlsson üç ve Finlandiya’lı Reinci dört puan kaybetmişlerdir. Yaşar Finlandiya’lı Reinci’ye 5 dk.’da tuşla yenilir ve üç fena puan alır. Bu durumda daha önceki turlarda yenilen İsveçli Karlsson ve Finlandiya’lı Reinci adlı güreşçilerin yapacakları maç, Yaşar’ın şampiyonluğunu belirleyecekti. İsveç’li ve Finlandiya’lı güreşçiler birbirlerini tuşlayamadılar. Müsabakayı Finlandiya’lı güreşçi Reinci sayı ile kazanınca, Yaşar Erkan olimpiyat şampiyonu oldu.(3)
61 kg. klasmanı ise şöyle sonuçlandı: 1. Yaşar Erkan Türkiye, 2. Aerne Reinci Finlandiya, 3. Emar Karlsson İsveç, 4. Sebastian Herring Almanya, 5. Krıshjanıs Kundsinsh Kanada, 6. Valentmo Slazak Polonya, 7. Gyula Möri Macaristan.
(1)Cumhuriyet Gazetesi, 11.8.1936 (2) Utkan Kocatürk, Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Kronolojisi 1818-1938 Cumhuriyetin 60. Yıldönümü, Ankara 1983, s.59, (3) Türk Spor Kurumu Dergisi, no.8, 17.8.1936, s.5.