Atatürk, Kurtdereli’ye 1000 Lira vermişti
Rahmetli Atatürk Türk musikisi kadar güreşleri de severdi. 1931 yılında Ankara Stadyumu’nda böyle bir güreş yapılmasını arzuluyor. Bu arzusu «Çocuk Esirgeme Kurumu» tarafından yerine getiriliyor. Ata da huzurlarıyla bu güreşlere şeref veriyorlar.
Baş hakemlik için cihanda nam salmış meşhur Kurtdereli Mehmet Pehlivan ile Suyolcu Mehmet Efendi’yi davet ediyorlar. Balıkesir’deki «Halk Oteli» sahibi İsmail Bey’in himmetiyle Kurtdereli köyünden getirtilip durum kendisine anlatılıyor. Vaziyetin nezaketini sezen koca pehlivan «Ben bu kılıkla Ankara’ya nasıl giderim» diyor.
İsmail Bey’in Gayreti
Avrupa’dan getirdiği ve 1911’de İstanbul’daki güreşlerden kazandığı pare ile rahat bir hayat sürerken işgal yılları onu malından, mülkünden etmiş perişan duruma düşmüştür. Bu yüzden gitmek istemiyor. Fakat yine İsmail Beyin gayretiyle Kurtdereli’ye üç yüz lira sarf edilerek tepeden, tırnağa kadar iç çamaşır, dış elbise alınıyor. Artık koca pehlivanı, potur yerine pantolon, cepken yerine yelek, camadan yerine ceket, ökçesiz yemeni yerine, potin, puşo denilen alacalı ipek sarılı fes yerine de şapka giymiş, boynuna hazır düğmeli bir kravat takmış, eline bir de kalın baston verilmiş olarak görüyoruz. O bu kılık içerisinde ve altmış altı yaşında olduğu halde bir âbideden farksız..
Atatürk’ün Mektubu
Ankara’ya geliyor. Güreşler yapılmış ve bitmiştir. Rahmetli Atatürk güreşlerden sonra Kurtdereli’ye Gazi M. Kemal imzasıyla aşağıdaki tarihi mektubu yolladı:
«Seni cihanda büyük ün salmış bir Türk pehlivanı olarak tanıdım. Parlak muvaffakiyetinin sırrını şu sözle izah ettiğini de öğrendim. «Ben her güreşde Türk milletinin arkamda bulunduğunu ve millet şerefini düşünürdüm.» Bu dediğini yaptıkların kadar beğendim. Onun için değerli sözünü Türk sporculuğuna bir meslek düsturu olarak kaydediyorum. Bununla senden ve sözlerinden ne kadar memnun olduğumu anlarsın.
Çoluk, çocuğun için sana ufak bir armağan gönderiyorum. O mektubumla beraberdir. Pehlivan, ömrünün tam sağlıkla uzun sürmesini dilerim.»
Mektubun içerisindeki ufak armağan bin liralık bir çektir…
10 Kasım 1963, Akşam Gazetesi