Atatürk Korumasına Kahve Yapmış

Nazım Canca anlatıyor:

Kütüphane anılarından biri de yine Ata’nın geç saatlere, sabaha kadar çalıştığı gecelerden birindedir. Ben kütüphanenin hemen yanı başındaki odada bir koltukta oturup, o seslendikçe yanına gidip ihtiyacı olan kitabı ona götürmekte ve emirlerini beklemekteydim. Sabaha karşı 3-4 gibi sızmışım, Atatürk’ün sesi ile uyandım:

“Seslendim, uyumuşsun duymadın. Haydi, bir kahve yap” diye emretti.

“Emredersiniz Paşam” diyerek ayağa kalkmamla beraber kendimi yerde buldum.

“Ne oldu çocuk?” dedi.

“Bacaklarım uyuşmuş Paşam” dedim.

Bunun üzerine “Tamam, sen bekle” diyerek gitti ve birkaç dakika sonra geldi.

Elinde tepsi ve iki fincan kahve ile yanımdaki koltuğa oturdu. Sohbet ederek kahvelerimizi içtik. Sonra baktı vakit geç olmuş, “İkimiz de yorulduk, yarın devam ederiz” diyerek yatmaya gitti. 

Atatürk, İsmet İnönü, Fahrettin Altay ve Fevzi Çakmak Trakya Manevraları’nda. Atatürk ve İsmet İnönü’nün arkasında ayakta duran Nazım Canca’dır.

Kaynak:Hayatım ve Hatıralarımda Atatürk, Nazım Canca, Yayına Hazırlayan, Damla Asena Daloğlu, Opus Kitap, 2016

Nazım Canca kimdir?

Nazım Canca, askerlik görevini Ulu Önder Atatürk’ün huzurunda Çankaya Köşkü’nde yapmış, askerliğinin bitimine yakın O’nun izniyle Emniyet Teşkilâtı’na müracaat etmiş ve polis olarak Ata’sının Rusça mütercimi, kütüphane memuru ve yakın koruması olarak 10 Kasım 1938’e kadar hizmete devam etmiştir. 

Nazım Canca Emniyet Teşkilâtı’nın 6 sicil numaralı polisi olarak Atatürk’ten sonra İsmet İnönü ve Celâl Bayar’ın da yakın korumalığını sürdürmüş, Polis Başmüfettişi olarak emekli olmuştur. Ayrıca bu görevlerinin yanında 1950’de başlattığı çalışmalarının sonucu olarak ülkemizde Judo Federasyonu’nun kurucularından olmuş, Federasyon’un as başkanlığını yapmış, bunun yanı sıra tekvando ve karate federasyonlarının da kurulmasına katkıda bulunarak Polis Akademisi öğrencileriyle Türk Gençliği’ne sayısız sporcu kazandırmıştır. Nazım Canca, 1981’de hayata gözlerini yummuştur.