‘Atatürk Fenerbahçeli İdi’

Bu haber, 10 Kasım 1982 tarihinde《Spor tarihçimiz Rüştü Dağlaroğlu tarihe ışık tutuyor: ‘Atatürk Fenerbahçeliydi’》başlığı ile yayınlanmıştır.


‘Ruşen Eşref, Necmettin Sadak, Mustafa Necati, Şükrü Saraçoğlu ve Vasıf Çınar, Ata ile birlikteydiler’

İşgâl yıllarında Fenerbahçe’nin Türk milletinin yüzünü güldüren başarılı sonuçlar alması, özellikle İngilizlere karşı elde ettiği başarı, Büyük Kurtarıcımız Atatürk’ü de etkilemişti kuşkusuz. 

Bu nedenle 3 Mayıs 1918 tarihinde Fenerbahçe Kulübü’nü ziyaret etmiş, hatıra defterine de Fenerbahçe’yi öven bir yazı yazmıştır. 

Sonraki yıllarda diğer büyük ve köklü kulüplerimizi de ziyaret eden Atatürk’ün acaba hangi kulübü tuttuğu merak konusu olurken spor tarihi araştırmacısı Fenerbahçeli Rüştü Dağlaroğlu, tarihe ışık tutucu belge bulmuş ve ‘Atatürk Fenerbahçeli idi’ gerçeğini ortaya atmıştır. 

Son Fenerbahçe yıllığında bunu ortaya koyan spor tarihçimiz Rüştü Dağlaroğlu’na bu konu ile ilgili bir soru yönelttik. 

Sayın Dağlaroğlu Atatürk’ün Fenerbahçeli olduğunu nasıl belgelediniz, açıklar mısınız?

-Atatürk’ün Fenerbahçeli olduğunu Galatasaylı arkadaşım Haluk San söyledi. Haluk San, Ruşen Eşref Ünaydın’ın çok iyi arkadaşı idi. Ruşen bey bu tarihi gerçeği kendi anılarında yayınlamış ama ben görmemiştim. Ayrıca olayı doğrulayan kişiler var. Ama ben yine araştırdım. Hatta Cumhuriyet’in koleksiyonlarını karıştırdım günlerce.

Olay şu: 10 Ağustos 1928 günü Ruşen Eşref Ünaydın, Necmettin Sadak, Maarif Vekili Mustafa Necati, Şükrü Saraçoğlu ve Vasıf Çınar Atatürk ile otururlarken, Atatürk ‘bugünkü maç ne oldu?’ diye sorar. O gün Galatasaray ile Fenerbahçe’nin ‘Gazi Büstü’ karşılaşması vardır. Necmettin Sadak ‘3-3 berabere bitti Paşam’ diyince, Atatürk Şükrü Saraçoğlu ve Vasıf Çınar’ı göstererek ‘Biz de burada 3-3 berabereyiz’ diyor ve ekliyor, ‘Ben de Fenerbahçeliyim’. Toplantıda bulunan Necmettin Sadak, Ruşen Eşref ve Mustafa Necati Galatasaylıdır çünkü.

Sayın Dağlaroğlu, Ata’nın Fenerbahçeli olduğuna dair başka belge ve olaylar da var demiştiniz, bir başka örnek daha verebilir misiniz?

-1934 yılında Fenerbahçe İstanbul Sutopu ikincisi oldu. Gazi’nin huzurunda sutopu gösterisi yapılacak Yalova’daki Termal Havuzu’nda. Fenerbahçe’yi çağırdılar. Oysa İstanbul birincisi değildik. Federasyon’da ve Bölge Teşkilatı’nda da Fenerbahçeli yoktu. Nasıl oldu da bizi çağırdılar diye merak ederken öğrendik ki Atatürk ‘Fenerbahçe’yi görmek istiyorum, onlar gelsin’ demiş.

Ayrıca Fenerbahçe’nin büyük yangınından sonra ilk yardım Atatürk’ten geldi. Ata kulübe yardım olarak 500 lira göndermişti.


Fenerbahçe’ye – Büyük Kurtarıcı Atatürk 3 Mayıs 1918 tarihinde Fenerbahçe kulübünü ziyaret ederek hatıra defterine Fenerbahçe’yi öven yazılar yazmıştı.

Fotoğrafta Atamızın Fenerbahçe Kulübü hatıra defterine yazdığı yazı büyük kurtarıcımızın Cumhurbaşkanlığı sırasında çekilmiş bir fotoğrafı üzerine pike edilmiş olarak bugün Fenerbahçe Kulübü’nün en güzel köşesini süslemektedir.

Fotoğrafın altında Atamızın kendi el yazısı ile şu yazı yazılmıştır:

“Fenerbahçe kulübünün her tarafta mazhar-ı takdir olmuş bulunan asarı mesaisini işitmiş ve bu kulübü ziyaret ve erbabı nimmeti tebrik etmeyi vazife edinmiştim.

Bu vazifenin ifası ancak bugün müyesser olabilmiştir. Takdirat ve tebrikatımı buraya kayıt ile mübanimim. 

M. Kemal, Ordu Komutanı, 3.5.1334 (1918)”